Suo­meen on syn­ty­mäs­sä ai­nut­laa­tui­nen sa­ta­ma­pa­ri me­ri­tuu­li­voi­ma­ke­hi­tyk­seen, kun Po­rin ja Raa­hen kau­pun­git ovat tii­vis­tä­mäs­sä yh­teis­työ­tä alu­eel­lis­ten me­ri­tuu­li­kes­kus­ten käyn­nis­tä­mi­sek­si mo­lem­piin kau­pun­kei­hin. Yh­teis­työl­lä py­ri­tään var­mis­ta­maan sa­ta­main­ves­toin­tien ja in­ves­toin­ti­tu­kien to­teu­tu­mi­nen. Sa­ta­ma­pa­ri-yh­teis­työ­so­pi­mus on kau­pun­gin­hal­li­tus­ten pää­tet­tä­vä­nä Po­ris­sa ja Raa­hes­sa 6. tou­ko­kuu­ta pi­det­tä­vis­sä ko­kouk­sis­sa.

Sa­ta­mil­la on kriit­ti­nen roo­li me­ri­tuu­li­hank­kei­den to­teut­ta­mi­ses­sa. Toi­mi­va ja tek­ni­set vaa­ti­muk­set täyt­tä­vä sa­ta­ma­ym­pä­ris­tö on edel­ly­tys on­nis­tu­neil­le me­ri­tuu­li­voi­ma­hank­keil­le. Nämä vaa­ti­muk­set si­säl­tä­vät muun mu­as­sa riit­tä­vät väy­lien sy­väyk­set sekä tek­ni­set vaa­ti­muk­set tar­vit­ta­vil­le lai­tu­ri- ja kent­tä­a­lu­eil­le.

Vaa­ti­muk­set täyt­tä­vää sa­ta­maa ei Suo­mes­sa täl­lä het­kel­lä ole, ei­kä yk­sit­täi­sil­lä kau­pun­geil­la tai sa­ta­ma­yh­ti­öil­lä ei ole val­miuk­sia me­ri­tuu­li­sa­ta­mien vaa­ti­miin in­ves­toin­tei­hin puh­taas­ti lii­ke­ta­lou­del­li­sin pe­rus­tein. Tämä te­kee tu­le­vas­ta yh­teis­työs­tä eri­tyi­sen tär­ke­än edis­tä­en alu­ei­den elin­voi­maa ja kil­pai­lu­ky­kyä laa­jal­la rin­ta­mal­la.

– Me­ri­tuu­li- ja sa­ta­ma­hank­keil­la on tär­keä roo­li Suo­men val­ti­on puh­taan siir­ty­män ta­voit­tei­den täyt­ty­mi­ses­sä sekä sa­mal­la in­ves­toin­tien ko­ti­mai­suu­sas­teen kas­vus­sa. Me­ri­tuu­li­han­ke-eko­sys­tee­meil­lä on mer­kit­tä­vä po­si­tii­vi­nen vai­ku­tus työl­li­syy­teen sekä tuo­tan­non ali­han­kin­ta­ket­ju­jen ke­hit­ty­mi­seen, Po­rin kau­pun­gin­joh­ta­ja Lau­ri In­na to­te­aa.

– Me­ri­tuu­li­kes­kus­ten vaa­ti­mat sa­ta­main­ves­toin­nit ovat niin mer­kit­tä­viä, et­tä ne edel­lyt­tä­vät in­ves­toin­ti­tu­kia. Koh­dis­ta­mal­la in­ves­toin­ti­tu­kia va­li­tul­le sa­ta­ma­pa­ril­le var­mis­te­taan sekä kan­san­ta­lou­del­li­ses­ti et­tä lii­ke­toi­min­nal­li­ses­ti pe­rus­tel­lut in­ves­toin­nit ja me­ri­tuu­li­hank­kei­den to­teu­tu­mi­nen ai­ka­tau­lus­sa, jat­kaa Raa­hen kau­pun­gin­joh­ta­ja Lee­na Mik­ko­la-Riek­ki­nen.

Teh­tä­väl­lä so­pi­muk­sel­la käyn­nis­te­tään me­ri­tuu­li­kes­ku­syh­teis­työ Po­rin ja Raa­hen vä­lil­lä. Tär­keä osa yh­teis­työ­tä on var­mis­taa kriit­ti­set sa­ta­ma- ja me­ri­tuu­li­kes­kus­hank­keet sekä val­ti­on ja EU:n tuki sa­ta­main­ves­toin­tei­hin.