Maa­rit Kaut­to

Vii­me vii­kon tors­tai­na 25. huh­ti­kuu­ta Ko­ke­mä­en­jo­kea pit­kin vas­ta­vir­taan puur­si mel­koi­nen saat­tue, kun Po­rin pe­rin­teis­tä ke­vään tuo­jaa, Taa­vi-sil­taa, hi­nat­tiin koh­ti kes­kus­taa. Taa­vi tal­veh­tii Pih­la­van sa­han Iso­suu­lin pou­ka­mas­sa Pih­la­van­lah­del­la. Pou­ka­mas­sa ei ole vir­taus­ta, jo­ten siel­lä Taa­vin on tur­val­lis­ta ui­nail­la tal­viun­taan.

Po­rin kau­pun­gin inf­ra­yk­si­kön lai­tu­reis­ta ja ve­ne­väy­lis­tä vas­taa­va tii­mi läh­ti hi­naa­maan Taa­via tors­tai­na aa­mu­seit­se­mäl­tä. Ope­raa­ti­oon osal­lis­tui kak­si kau­pun­gin omaa ja yk­si yk­si­tyi­nen hi­naa­ja Lu­vi­al­ta.

– Taa­vi pai­naa mel­koi­ses­ti ja jo­es­sa on kova vir­taus, jo­ten hi­naa­mi­nen vas­ta­vir­taan kes­ti koko päi­vän. Hi­na­sim­me Taa­vin tors­tai­na Por­mes­ta­rin­luo­toon, mis­sä se yö­pyi pui­hin kiin­ni­tet­ty­nä. Kä­vim­me ko­to­na nuk­ku­mas­sa muu­ta­man tun­nin, tank­ka­sim­me ve­nei­tä ja jat­koim­me per­jan­tai­na, jol­loin hi­naa­mi­seen ku­lui vie­lä kol­me tun­tia, Jyri Möt­tö­nen lai­tu­ri- ja ve­ne­väy­lä­tii­mis­tä ker­toi.

Per­jan­tai­na Taa­vi jäi Ete­lä­ran­taan odot­te­le­maan pai­koil­lee­na­sen­nus­ta, joka ta­pah­tui­kin maa­nan­tai­na 29. huh­ti­kuu­ta. Jyri Möt­tö­sen mu­kaan pe­ri­aat­tee­na on, et­tä Taa­vi saa­daan pai­koil­leen ai­na va­puk­si, jos ke­lit vain an­ta­vat myö­ten.

– Taa­vi tuo ke­vään ja mei­dän tii­mil­le­kin sen hi­nau­su­rak­ka on ve­nei­ly­kau­den avaus

Po­rin Ete­lä­ran­nan ja Kir­ju­rin­luo­don yh­dis­tä­vä Taa­vi-sil­ta vi­hit­tiin käyt­töön 1994. Sen suun­nit­te­li­ja on sa­ta­ma­suun­nit­te­luin­si­nöö­ri Paa­vo Ilk­ka ja ra­ken­ta­ja Po­rin kau­pun­gin ra­ken­nus­vi­ras­to.

Ni­men­sä Taa­vi-sil­ta sai ko­ne­mes­ta­ri Taa­vi Kos­ki­sel­ta, joka toi­mi pit­kään sil­lan koh­dal­la si­jain­neen lau­tan laut­tu­ri­na.

Taa­vin run­ko on pi­tuu­del­taan 127 met­riä. Pont­too­neil­la kel­lu­va sil­ta on mi­toi­tet­tu kan­ta­maan 400 ki­loa ne­li­ö­met­ril­lä.

Tänä ke­sä­nä Taa­vin jyr­kät por­taat kor­va­taan uu­sil­la, ny­kyis­tä loi­vem­mil­la por­tail­la, jot­ka on tar­koi­tus asen­taa pai­koil­leen al­ku­ke­säl­lä.

Ete­lä­ran­nan ja Kir­ju­rin­luo­don mil­jöö­seen oleel­li­ses­ti kuu­lu­va suih­ku­läh­de asen­ne­taan to­den­nä­köi­ses­ti toi­min­taan vap­pu­aat­to­na 30. huh­ti­kuu­ta.