Yk­si mu­ka­vis­ta vap­pu­pe­rin­teis­tä on vap­pu­pik­nik tai -bruns­si. Va­pun­päi­vä­nä ko­koon­nu­taan puis­toi­hin ja me­ren ran­noil­le syö­mään ja viet­tä­mään ai­kaa ys­tä­vien ja lä­heis­ten kans­sa. Vaik­ka puis­to­pik­nik on ta­val­li­sin tapa vap­pub­runs­sil­le, voi ruo­at kat­taa myös vaik­ka­pa ta­ka­pi­hal­le tai par­vek­keel­le.

Pik­ni­kil­lä hel­poim­pia ovat ruo­at, jot­ka ei­vät kär­si kul­je­tuk­ses­ta ja joi­ta voi hel­pos­ti ja­kaa mui­den kes­ken. Ruo­at kan­nat­taa pa­ka­ta kyl­mä­lauk­kuun, jot­ta kyl­mä­ket­ju ei kat­kea lii­an pit­käk­si ai­kaa.

Ko­ti­ta­lou­den asi­an­tun­ti­ja Sari Rai­nin­ko Mart­to­jen Lou­nais-Suo­men pii­rin Po­rin toi­mis­tos­ta vink­kaa, et­tä esi­mer­kik­si Mart­to­jen oh­jeil­la val­mis­te­tut pe­ru­na­piz­zat ja maus­tei­set li­ha­pul­lat ovat oi­val­li­sia ja her­kul­li­sia pik­ni­ke­väi­tä.

– Help­po­ja ma­kei­ta tai suo­lai­sia herk­ku­ja saa myös val­miis­ta voi­tai­ki­nas­ta, jos­ta lei­ka­taan ne­li­öi­tä ja lai­te­taan täyt­teek­si vaik­ka­pa per­sik­kaa tai kink­kua. Yh­täk­kiä mie­leen tu­le­vat myös wra­pit, jois­sa on täyt­tee­nä esi­mer­kik­si ka­naa ja kas­vik­sia tai eri­lai­set suo­lai­set muf­fin­sit. Nii­tä voi val­mis­taa ko­to­na hy­vin myös pien­ten las­ten kans­sa.

– Al­ko­ho­lit­to­mia juo­ma­vaih­to­eh­to­ja ovat esi­mer­kik­si in­ki­vää­ri- tai man­sik­ka­si­ma tai ra­par­pe­ri­juo­ma. Juo­mat kan­nat­taa ot­taa mu­kaan muo­vi­pul­lois­sa tai hy­vin pes­tys­sä ter­mos­pul­los­sa, jos­sa ei ole ol­lut kah­via. Näin juo­ma ei ala mais­tua kah­vil­ta, Rai­nin­ko to­te­aa ja jat­kaa:

– Mart­to­jen net­ti­si­vuil­ta löy­tyy run­saas­ti vap­pu­pik­ni­kil­le so­pi­vien herk­ku­jen re­sep­te­jä.

Täs­sä muu­ta­ma Mart­ta­keit­ti­ös­sä tes­tat­tu re­sep­ti:

Maus­tei­set li­ha­pul­lat

400 g nau­ta-si­ka­jau­he­li­haa

1,5 dl vet­tä

0,75 dl korp­pu­jau­ho­ja

1 si­pu­li

1-2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 pie­ni chi­li­pal­ko tai 1 tl sam­bal oe­lek -chi­li­tah­naa

1 rkl li­met­ti- tai sit­ruu­na­me­hua

1 tl raas­tet­tua li­me­tin-tai sit­ruu­nan­kuor­ta

1 ka­nan­mu­na

0,5 tl mus­ta­pip­pu­ria

1 tl suo­laa

1 dl per­sil­ja­silp­pua

1.Ota jau­he­li­ha huo­neen­läm­pöön.

2.Mit­taa vesi kul­hoon ja se­koi­ta korp­pu­jau­hot jouk­koon. An­na tur­vo­ta noin 5 mi­nuut­tia.

3.Hie­non­na si­pu­li, val­ko­si­pu­lit ja chili, jos­ta olet pois­ta­nut sie­me­net.

4.Se­koi­ta hie­non­ne­tut ai­nek­set korp­pu­jau­ho­jen jouk­koon.

5.Li­sää jau­he­li­ha, muna, suo­la, pip­pu­ri ja per­sil­ja­sil­put. Se­koi­ta ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si.

6.Pyö­ri­tä mu­re­ke­mas­sas­ta li­ha­pul­lia ja lai­ta lei­vin­pa­pe­rin pääl­le uu­ni­pel­lil­le.

7.Pais­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 15–20 mi­nuut­tia.

Tar­joa sal­sa­kas­tik­keen kans­sa.

Pe­ru­na­piz­za

Piz­za­tai­ki­na:

2 dl vet­tä

20 g hii­vaa

½ tl suo­laa

3 rkl öl­jyä

noin 5 dl veh­nä­jau­ho­ja

Täy­te:

6 kes­ki­ko­kois­ta pe­ru­naa

suo­laa

1 pu­na­si­pu­li

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 dl sme­ta­naa tai rans­kan­ker­maa

noin 1 dl juus­to­raas­tet­ta (50 g)

1 rkl tuo­ret­ta ros­ma­rii­nia

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa

Val­mis­ta en­sin piz­za­tai­ki­na. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen.

Se­koi­ta jouk­koon suo­la, öl­jy ja jau­hot. Alus­ta tai­ki­na kim­moi­sak­si. An­na ko­ho­ta lii­nan al­la noin puo­li tun­tia.

Kau­li tai ta­put­te­le kä­sin tai­ki­nas­ta lei­vin­pa­pe­rin pääl­le ohut, uu­ni­pel­lin ko­koi­nen levy tai 2–3 pyö­re­ää tai pit­kä­o­mais­ta pit­saa.

An­na le­vyn ko­ho­ta pel­lil­lä lii­nan al­la n. 20 min.

Val­mis­ta sil­lä ai­kaa täy­te. Kuo­ri ja vii­pa­loi pe­ru­nat hy­vin ohuik­si vii­pa­leik­si, jot­ta ne kyp­sy­vät uu­nis­sa.

Kuo­ri ja vii­pa­loi myös pu­na­si­pu­li ja hie­non­na val­ko­si­pu­li.

Le­vi­tä poh­jan pääl­le ohut ker­ros sme­ta­naa ja juus­to­raas­tet­ta.

Aset­te­le pääl­le pe­ru­na­vii­pa­leet, ri­pot­te­le pääl­le hiu­kan suo­laa.

Le­vi­tä pe­ru­noi­den pääl­le pu­na­si­pu­li­ren­kaat ja val­ko­si­pu­li­silp­pu.

Ri­pot­te­le pääl­le ros­ma­rii­nia ja mus­ta­pip­pu­ria. Va­lu­ta pääl­le hu­na­jaa.

Pais­ta piz­zaa uu­nis­sa 225°C noin 15 mi­nuut­tia.

Vink­ki: Pe­ru­na­piz­za mais­tuu sel­lai­se­naan tai sa­laa­tin tai ke­vy­en kei­ton kans­sa.

Peh­meä cur­ry­sil­li

2 ke­vyt­suo­lat­tua sil­li­fi­lee­tä

pie­ni si­pu­li

1 rkl öl­jyä

1,5 tl cur­rya

1 dl ma­jo­nee­sia

1 dl turk­ki­lais­ta jo­gurt­tia

ri­paus mus­ta­pip­pu­ria

1.Huuh­te­le sil­li­fi­leet kyl­mäs­sä ve­des­sä, li­o­ta tar­vit­ta­es­sa het­ki.

2.Kui­vaa fi­leet ta­lous­pa­pe­ril­la ja leik­kaa ohuik­si vii­pa­leik­si.

3.Hie­non­na si­pu­li ja pais­ta het­ki pais­tin­pan­nul­la öl­jys­sä. Li­sää cur­ry ja pais­ta het­ki. An­na jääh­tyä.

4.Se­koi­ta kes­ke­nään sil­li­vii­pa­leet, si­pu­li­se­os, ma­jo­nee­si, jo­gurt­ti ja pip­pu­ri.

5.Tar­kis­ta maku ja an­na maus­tua het­ki jää­kaa­pis­sa.

Vink­ki: Tar­joa esi­mer­kik­si kei­tet­ty­jen ka­nan­mu­nan­puo­lik­kai­den ja sie­men­näk­kä­rin kans­sa.