Herkuttele vappupiknikillä vaikkapa perunapizzalla ja mausteisilla lihapullilla
Yksi mukavista vappuperinteistä on vappupiknik tai -brunssi. Vapunpäivänä kokoonnutaan puistoihin ja meren rannoille syömään ja viettämään aikaa ystävien ja läheisten kanssa. Vaikka puistopiknik on tavallisin tapa vappubrunssille, voi ruoat kattaa myös vaikkapa takapihalle tai parvekkeelle.
Piknikillä helpoimpia ovat ruoat, jotka eivät kärsi kuljetuksesta ja joita voi helposti jakaa muiden kesken. Ruoat kannattaa pakata kylmälaukkuun, jotta kylmäketju ei katkea liian pitkäksi aikaa.
Kotitalouden asiantuntija Sari Raininko Marttojen Lounais-Suomen piirin Porin toimistosta vinkkaa, että esimerkiksi Marttojen ohjeilla valmistetut perunapizzat ja mausteiset lihapullat ovat oivallisia ja herkullisia piknikeväitä.
– Helppoja makeita tai suolaisia herkkuja saa myös valmiista voitaikinasta, josta leikataan neliöitä ja laitetaan täytteeksi vaikkapa persikkaa tai kinkkua. Yhtäkkiä mieleen tulevat myös wrapit, joissa on täytteenä esimerkiksi kanaa ja kasviksia tai erilaiset suolaiset muffinsit. Niitä voi valmistaa kotona hyvin myös pienten lasten kanssa.
– Alkoholittomia juomavaihtoehtoja ovat esimerkiksi inkivääri- tai mansikkasima tai raparperijuoma. Juomat kannattaa ottaa mukaan muovipulloissa tai hyvin pestyssä termospullossa, jossa ei ole ollut kahvia. Näin juoma ei ala maistua kahvilta, Raininko toteaa ja jatkaa:
– Marttojen nettisivuilta löytyy runsaasti vappupiknikille sopivien herkkujen reseptejä.
Tässä muutama Marttakeittiössä testattu resepti:
Mausteiset lihapullat
400 g nauta-sikajauhelihaa
1,5 dl vettä
0,75 dl korppujauhoja
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 pieni chilipalko tai 1 tl sambal oelek -chilitahnaa
1 rkl limetti- tai sitruunamehua
1 tl raastettua limetin-tai sitruunankuorta
1 kananmuna
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 dl persiljasilppua
1.Ota jauheliha huoneenlämpöön.
2.Mittaa vesi kulhoon ja sekoita korppujauhot joukkoon. Anna turvota noin 5 minuuttia.
3.Hienonna sipuli, valkosipulit ja chili, josta olet poistanut siemenet.
4.Sekoita hienonnetut ainekset korppujauhojen joukkoon.
5.Lisää jauheliha, muna, suola, pippuri ja persiljasilput. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
6.Pyöritä murekemassasta lihapullia ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.
7.Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
Tarjoa salsakastikkeen kanssa.
Perunapizza
Pizzataikina:
2 dl vettä
20 g hiivaa
½ tl suolaa
3 rkl öljyä
noin 5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
6 keskikokoista perunaa
suolaa
1 punasipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 dl smetanaa tai ranskankermaa
noin 1 dl juustoraastetta (50 g)
1 rkl tuoretta rosmariinia
rouhittua mustapippuria
1 rkl juoksevaa hunajaa
Valmista ensin pizzataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita joukkoon suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
Kauli tai taputtele käsin taikinasta leivinpaperin päälle ohut, uunipellin kokoinen levy tai 2–3 pyöreää tai pitkäomaista pitsaa.
Anna levyn kohota pellillä liinan alla n. 20 min.
Valmista sillä aikaa täyte. Kuori ja viipaloi perunat hyvin ohuiksi viipaleiksi, jotta ne kypsyvät uunissa.
Kuori ja viipaloi myös punasipuli ja hienonna valkosipuli.
Levitä pohjan päälle ohut kerros smetanaa ja juustoraastetta.
Asettele päälle perunaviipaleet, ripottele päälle hiukan suolaa.
Levitä perunoiden päälle punasipulirenkaat ja valkosipulisilppu.
Ripottele päälle rosmariinia ja mustapippuria. Valuta päälle hunajaa.
Paista pizzaa uunissa 225°C noin 15 minuuttia.
Vinkki: Perunapizza maistuu sellaisenaan tai salaatin tai kevyen keiton kanssa.
Pehmeä currysilli
2 kevytsuolattua sillifileetä
pieni sipuli
1 rkl öljyä
1,5 tl currya
1 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jogurttia
ripaus mustapippuria
1.Huuhtele sillifileet kylmässä vedessä, liota tarvittaessa hetki.
2.Kuivaa fileet talouspaperilla ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
3.Hienonna sipuli ja paista hetki paistinpannulla öljyssä. Lisää curry ja paista hetki. Anna jäähtyä.
4.Sekoita keskenään silliviipaleet, sipuliseos, majoneesi, jogurtti ja pippuri.
5.Tarkista maku ja anna maustua hetki jääkaapissa.
Vinkki: Tarjoa esimerkiksi keitettyjen kananmunanpuolikkaiden ja siemennäkkärin kanssa.