Maa­rit Kaut­to

Ko­ke­mä­en­jo­en pää­uo­ma Pih­la­van­lah­del­la on osit­tain ma­dal­tu­nut joen mu­ka­na kul­keu­tu­vas­ta se­di­men­tis­tä. Uo­man mer­kit­tä­vä ma­ta­loi­tu­mi­nen hait­taa ve­ne­lii­ken­net­tä sekä vai­kut­taa mah­dol­li­ses­ti Po­rin alu­een tul­va­suo­je­luun li­sä­ten tul­va­ris­kiä. Ma­ta­loi­tu­nut väy­lä es­tää myös mah­dol­li­sen hyy­de- tai jää­pa­don pur­ka­mi­sen jään mur­ta­mi­seen käy­tet­tä­väl­lä ka­lus­tol­la, sil­lä väy­län sy­väys ei ole täl­lä het­kel­lä riit­tä­vä ka­lus­ton käyt­töön.

– Pa­hi­ten ma­ta­loi­tu­nut alue on Hals­sin ja Pih­la­van sa­han Iso­suu­lin edus­toil­la, suun­nit­te­luin­si­nöö­ri Tai­na Koi­vis­to ker­too.

Koi­vis­ton mu­kaan esi­sel­vi­tyk­sen ta­voit­tee­na on kar­toit­taa muun mu­as­sa ruo­pat­ta­van alu­een laa­juus ja mas­sa­mää­rät sekä ruo­pat­ta­vien se­di­ment­tien hait­ta-ai­ne­pi­toi­suu­det.

– Esi­sel­vi­tyk­sel­lä val­mis­tel­laan tu­le­vaa lu­pa­ha­ke­musp­ro­ses­sia. Lu­pa­ha­ke­mu­sa­si­a­kir­jat on tar­koi­tus saa­da val­miik­si en­si vuo­den ai­ka­na. Sen jäl­keen ve­si­lain mu­kai­sen lu­pa­ha­ke­muk­sen kä­sit­te­ly vie ai­kaa ai­na­kin vuo­den, jos lu­vas­ta ei va­li­te­ta. Ruop­paus py­ri­tään to­teut­ta­maan, kun lu­pa­kä­sit­te­ly an­taa sii­hen mah­dol­li­suu­den. To­teu­tus ta­pah­tuu to­den­nä­köi­ses­ti imu­ruop­pauk­sel­la, kos­ka poh­ja on var­sin hiek­ka­pi­tois­ta.

Esi­sel­vi­tyk­ses­sä poh­di­taan myös Po­rin kes­kus­taan me­ne­vän ve­ne­väy­län mah­dol­lis­ta luo­ki­tus­muu­tos­ta ja sen vai­ku­tuk­sia.

– Täl­lä het­kel­lä ve­ne­väy­lä ei ole ylei­nen pai­kal­lis­väy­lä. Sel­vi­täm­me on­ko tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta muut­taa väy­lä­luo­ki­tus­ta kor­ke­am­mal­le ta­sol­le ylei­sek­si kul­ku­väy­läk­si, mikä tar­koit­tai­si muun mu­as­sa suu­rem­paa sy­väys­tä, Tai­na Koi­vis­to to­te­aa.