Ko­ke­mä­en­jo­en alu­een ke­vät­va­lu­mat ovat ol­leet run­sas­lu­mi­sen tal­ven jäl­jil­tä kes­ki­mää­räis­tä suu­rem­pia. Me­ri­ve­si on kui­ten­kin py­sy­nyt al­haal­la, jo­ten suu­res­ta vir­taa­mas­ta ei ole ai­heu­tu­nut tul­va­vaa­raa. Ko­ke­mä­en­jo­en vir­taa­maa pi­de­tään suur­ten tu­lo­vir­taa­mien vuok­si run­saa­na vie­lä jon­kin ai­kaa, sil­lä va­lu­ma­ve­siä tu­lee jär­viin vie­lä tou­ko­kuus­sa­kin. Po­riin koh­dis­tu­van ve­sis­tö­tul­va­vaa­ran voi­daan kui­ten­kin ar­vi­oi­da ole­van täl­lä erää ohi, ja pa­to­tur­val­li­suu­sor­ga­ni­saa­ti­on alim­mas­ta val­miu­des­ta pa­la­taan ta­va­no­mai­seen ar­keen.

Men­nyt tal­vi oli mo­nel­ta osin poik­keuk­sel­li­nen ver­rat­tu­na ai­em­piin vuo­siin. Syk­sy oli sa­tei­nen ja tal­ven pak­ka­set al­koi­vat jo mar­ras­kuun al­ku­puo­lel­la, kun jär­viin ei ol­lut vie­lä saa­tu juok­su­tet­tua sää­tö­va­raa joen jää­dy­ty­sa­joa var­ten. Tä­män vuok­si mar­ras­kuun lop­pu­puo­lel­la to­teu­te­tus­sa jää­dy­ty­sa­jos­sa jää­kan­si saa­tiin teh­tyä vain Pih­la­van­lah­del­ta hie­man Po­rin kes­kus­tas­ta ylä­vir­taan Luk­ka­rin­sil­lan tie­tä­mil­le. Jo­ki­o­suus Luk­ka­rin­sil­lal­ta ylä­vir­ral­le ai­na Har­ja­val­taan as­ti jäi il­man yh­te­näis­tä jää­kant­ta.

Ko­vien pak­kas­ten jat­ku­es­sa ja jää­kan­nen ol­les­sa va­jaa, ker­tyi jo­keen poh­ja­jää­tä ja hyy­det­tä, jot­ka nos­ti­vat ve­si­pin­to­ja. Ti­lan­ne py­syi kui­ten­kin hal­lin­nas­sa ja uu­si jää­dy­ty­sa­jo saa­tiin teh­tyä vuo­den vaih­tees­sa, kun jär­viin oli saa­tu li­sä­ti­laa. Jou­lu­kuun puo­li­vä­lis­sä lau­han sää­jak­son ai­ka­na va­lu­ma­ve­sien mää­rä li­sään­tyi uu­des­taan ja juok­su­tuk­sia jou­dut­tiin li­sää­mään. Juok­su­tuk­sia oli ra­joi­tet­ta­va, jot­ta saa­vu­tet­tua jää­kant­ta ei me­ne­tet­täi­si.

Maa­lis­kuus­sa lau­ha sää­jak­so nos­ti vir­taa­mat taas tul­va­lu­ke­miin. Jää­kan­si pa­dot­ti ja nos­ti ve­den­kor­keuk­sia, jo­ten vir­taa­maa py­rit­tiin ra­joit­ta­maan, jot­ta jäät ei­vät läh­ti­si liik­keel­le lii­an ai­kai­sin. Maa­lis­kuun ai­ka­na läm­pi­mät säät su­lat­ti­vat ja hau­ras­tut­ti­vat jää­kant­ta, ja lo­put jäl­jel­le jää­neet jäät läh­ti­vät liik­keel­le pää­si­äi­sen ai­ka­na. Jäi­den mää­rä oli täs­sä vai­hees­sa niin vä­häi­nen, et­tei niis­tä ai­heu­tu­nut enää on­gel­mia.

– Ku­lu­nees­ta tal­ves­ta sel­vit­tiin hy­vin muun mu­as­sa laa­ja-alai­sen yh­teis­työn ja on­nis­tu­nei­den sään­nös­te­ly­toi­men­pi­tei­den an­si­os­ta. Jää­ti­lan­teen tark­kai­luun on saa­tu vii­me vuo­si­na apua jo­el­le asen­ne­tuis­ta ka­me­rois­ta, jois­ta olo­suh­tei­den ke­hit­ty­mis­tä on help­po seu­ra­ta, ker­too suun­nit­te­luin­si­nöö­ri Tai­na Koi­vis­to Po­rin kau­pun­gil­ta.