Nii­lo Si­mo­jo­ki, Em­mi Til­vis / STT

Pre­si­dent­ti Ale­xan­der Stub­bin mu­kaan vai­kut­ta­mi­nen kan­sain­vä­li­seen ke­hi­tyk­seen vaa­tii ny­ky­maa­il­mas­sa yh­teis­työ­tä myös sel­lais­ten mai­den kans­sa, jot­ka ei­vät jaa sa­mo­ja ar­vo­ja mei­dän kans­sam­me. Tur­val­li­suu­des­ta, il­mas­ton­muu­tok­ses­ta tai tek­no­lo­gi­ses­ta ke­hi­tyk­ses­tä ei ku­kaan voi huo­leh­tia yk­sin, hän pe­rus­te­li.

– Mo­net maat va­lit­se­vat liit­to­lai­se­na ei ar­vo­jen vaan oman etun­sa ni­mis­sä. Tämä tu­lee joh­ta­maan mei­dät hy­vin epä­miel­lyt­tä­viin pää­tök­siin sii­tä, mil­lai­set suh­teet meil­lä on esi­mer­kik­si it­se­val­tai­siin val­ti­oi­hin, Stubb sa­noi Gö­te­bor­gin yli­o­pis­tos­sa kes­ki­viik­ko­na.

Hä­nen mu­kaan­sa tä­män osal­ta on ha­et­ta­va koko ajan ta­sa­pai­noa ul­ko­po­li­tii­kas­sa.

– Jos sa­non ihan suo­raan, niin mo­ra­lis­tis­ten tai­pu­mus­ten ai­ka ul­ko­po­li­tii­kas­sa tai­taa ol­la ohi, jos ha­lu­aa vai­kut­taa dy­na­miik­kaan maa­il­mas­sa, pre­si­dent­ti jat­koi.

Stubb ava­si nä­ke­myk­si­ään maa­il­man ti­las­ta ja sen ke­hi­tyk­ses­tä pu­hees­saan Gö­te­bor­gin yli­o­pis­tos­sa Ruot­sin val­ti­o­vie­rai­lun­sa toi­se­na päi­vä­nä.

Suo­men uu­si pre­si­dent­ti jat­koi Gö­te­bor­gis­sa tu­tul­la ren­nol­la esiin­ty­mis­tyy­lil­lä ja sai kir­voi­tet­tua usei­ta nau­run­purs­kah­duk­sia ylei­sös­tä. Stubb oli muun mu­as­sa ky­sy­vi­nään sa­lis­sa is­tu­neel­ta ope­tus­mi­nis­te­ri An­na-Maja Hen­riks­so­nil­ta (r.) lu­paa pu­hua pre­si­dent­ti­nä myös EU-asi­ois­ta.

Stubb aloit­ti pu­heen­sa maa­il­man­jär­jes­tyk­sen muu­tok­ses­ta si­taa­til­la bols­he­vik­ki­joh­ta­jal­ta Vla­di­mir Le­ni­nil­tä, jon­ka mu­kaan on vuo­si­kym­me­niä, jol­loin ei tun­nu ta­pah­tu­van mi­tään ja sit­ten viik­ko­ja, jol­loin ta­pah­tuu vuo­si­kym­me­nien edes­tä.

– Luu­len, et­tä eläm­me juu­ri nyt sel­lais­ta ai­kaa, Stubb sa­noi.

Hän loh­dut­ti opis­ke­li­joi­ta sil­lä, et­tä vaik­ka ai­ka tun­tuu ka­oot­ti­sel­ta ja pu­heet ovat so­tai­sia, on muu­tos kui­ten­kin jo­tain hy­vin nor­maa­lia ja "kuin­ka sit­ten käy­kin, niin lo­pul­ta käy to­den­nä­köi­ses­ti hy­vin".

Juu­ri nyt ei ole nä­ky­vis­sä, mil­lai­sek­si ny­kyi­nen mo­ni­na­pai­nen maa­il­man­jär­jes­tys on muo­tou­tu­mas­sa.

– Mi­nun tee­si­ni tä­nään on, et­tä kes­tää ai­na­kin 10 vuot­ta en­nen kuin uu­si maa­il­man­jär­jes­tys löy­tää paik­kan­sa. Täl­lai­ses­sa maa­il­mas­sa Suo­men ja Ruot­sin on na­vi­goi­ta­va, Stubb sa­noi.

Stubb sa­noi myös ole­van­sa huo­les­tu­nut sii­tä, et­tä ny­kyi­set alu­eel­li­set konf­lik­tit Lähi-idäs­sä ja Uk­rai­nas­sa ke­hit­ty­vät laa­jem­mak­si glo­baa­lik­si konf­lik­tik­si.

Opis­ke­li­jat ky­syi­vät Stub­bil­ta pu­heen jäl­keen muun mu­as­sa Suo­men ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­li­tii­kan työn­ja­os­ta pre­si­den­tin ja hal­li­tuk­sen vä­lil­lä. Stub­bin mu­kaan hän ei näe työn­ja­koon muu­tos­tar­pei­ta niin kau­an, kun pre­si­dent­ti saa tar­peek­si tie­toa pää­mi­nis­te­rin pää­vas­tuul­la ole­vas­ta EU:sta ja pää­mi­nis­te­ri puo­les­taan pre­si­den­tin pää­vas­tuul­la ole­vas­ta Na­tos­ta.

Stubb ko­ros­ti ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­li­tii­kan ol­leen Suo­mel­le ai­na ole­mas­sa­o­loa kos­ke­va ky­sy­mys, jos­ta on täy­ty­nyt löy­tää yk­si­mie­li­syys.

Ti­lai­suus yli­o­pis­tol­la päät­tyi suo­ma­lai­sit­tain jou­sik­var­te­tin esit­tä­mään Jean Si­be­liuk­sen An­dan­te Fes­ti­voon.

Stub­bin ja hä­nen puo­li­son­sa Su­zan­ne In­nes-Stub­bin kak­si­päi­väi­nen val­ti­o­vie­rai­lu jat­kui kes­ki­viik­ko­na Ruot­sin län­si­ran­ni­kol­la. Val­ti­o­vie­rai­lua isän­nöi­vät Ruot­sin ku­nin­gas Kaar­le Kus­taa ja ku­nin­ga­tar Sil­via ovat mu­ka­na myös toi­sen päi­vän oh­jel­mas­sa.

Il­ta­päi­väl­lä oh­jel­mas­sa on Län­si-Gö­tan­maan lää­nin maa­her­ra Sten Tolg­for­sin isän­nöi­mä työ­lou­nas. Tä­män jäl­keen pre­si­dent­ti­pa­ri ja ku­nin­gas­pa­ri tu­tus­tu­vat Gö­te­bor­gin sa­ta­maan sekä Ruot­sin ran­nik­ko­jouk­ko­jen toi­min­taan Älvs­bor­gin va­rus­kun­nas­sa.

Val­ti­o­vie­rai­lu päät­tyy pre­si­dent­ti­pa­rin isän­nöi­mään kii­tos­vas­taa­not­toon Gö­te­bor­gin tai­de­mu­se­os­sa ja jää­hy­väis­se­re­mo­ni­oi­hin.

Ky­sees­sä on pre­si­dent­ti Stub­bin en­sim­mäi­nen val­ti­o­vie­rai­lu. Edel­li­nen ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti Sau­li Nii­nis­tö teki val­ti­o­vie­rai­lun Ruot­siin vii­mek­si vuon­na 2022.

Kaar­le Kus­taa ja ku­nin­ga­tar Sil­via oli­vat val­ti­o­vie­rai­lul­la Suo­mes­sa edel­li­sen ker­ran vuon­na 2015. Li­säk­si he vie­rai­li­vat Suo­mes­sa vuon­na 2017 yh­des­sä mui­den Poh­jois­mai­den val­ti­on­pää­mies­ten kans­sa Suo­men 100-vuo­ti­sen it­se­näi­syy­den kun­ni­ak­si.