Maa­rit Kaut­to

Ko­ke­mä­en­jo­en jää­ti­lan­net­ta seu­ra­taan täl­lä het­kel­lä tar­kas­ti Po­ris­sa. Jos jäät läh­te­vät liik­keel­le ry­mi­näl­lä, on ole­mas­sa pie­ni ris­ki, et­tä muo­dos­tuu jää­pa­to, ve­den­pin­ta nou­see ja tul­va­ris­ki kas­vaa.

– Vesi on kui­ten­kin ol­lut jo jon­kin ai­kaa läm­pi­mäm­pää ja vir­ta on su­lat­ta­nut jää­kant­ta pik­ku­hil­jaa. Jää on var­sin­kin joen kes­ki­o­sis­sa jo niin hau­ras­ta, et­tä se su­laa it­sek­seen pois, ei­kä näin ol­len eää muo­dos­ta jää­pa­toa ko­vin hel­pos­ti, suun­nit­te­luin­si­nöö­ri Tai­na Koi­vis­to ker­too ja jat­kaa:

– Tal­vi on to­sin ol­lut niin kyl­mä, et­tä joen reu­na­jäät saat­ta­vat ol­la pak­su­ja ja ai­heut­taa liik­keel­le läh­ties­sään ka­sau­tu­mis­vaa­ran.

Koi­vis­ton mu­kaan joen vir­taa­ma on py­rit­ty pi­tä­mään vii­me ajat ta­sai­se­na juu­ri sen vuok­si, et­tä jäät ei­vät läh­ti­si ry­mi­näl­lä liik­keel­le.

Täl­lä het­kel­lä Ko­ke­mä­en­jo­en jää­ti­lan­ne on sel­lai­nen, et­tä Po­rin kes­kus­tas­ta ylä­vir­taan päin jäi­tä on jo läh­te­nyt liik­keel­le ja osa on ka­saan­tu­nut Tam­pe­reen­tien Koi­vis­ton­sil­lan ala­vir­ran puo­lel­le. Myös rau­ta­tie­sil­lan koh­dal­la on ha­vait­tu jäis­sä lii­ket­tä. Kes­kus­tas­sa jää­kan­si on vie­lä yh­te­näi­nen pait­si Po­rin­sil­lan al­la.

– Ole­mas­sa ole­va jää­kan­si pa­dot­taa vet­tä ja vir­taa­ma on täl­lä het­kel­lä yli 400 kuu­ti­o­met­riä se­kun­nis­sa, mikä nos­taa hiu­kan ve­den­pin­taa. Jos pää­si­äi­sek­si lu­vat­tu läm­pö­aal­to to­teu­tuu, lu­men su­la­mis­ve­det li­sään­ty­vät ja sen vuok­si Po­rin kes­kus­tan koh­dal­la joen vir­taa­maa jou­du­taan nos­ta­maan, Tai­na Koi­vis­to to­te­aa.