Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lue jul­kai­si kes­ki­viik­ko­na tu­lok­sia niin sa­not­tuun kon­sult­ti­ko­huun liit­ty­väs­tä sel­vi­tyk­ses­tä, joka ti­lat­tiin Työ­ter­veys­lai­tok­sel­ta. Sa­mal­la se il­mai­si ole­van­sa pa­hoil­laan sel­vi­tyk­seen joh­ta­neis­ta ta­pah­tu­mis­ta.

Työ­ter­veys­lai­tok­sen sel­vi­tys kos­ki epä­a­si­al­li­seen käy­tök­seen liit­ty­viä epäi­ly­jä, joi­ta on nous­sut esil­le Sa­voa Part­ners Oy:n kon­sult­ti­toi­min­taan liit­ty­en. Hy­vin­voin­ti­a­lue kes­keyt­ti hel­mi­kuus­sa 2024 kai­ken yh­teis­työn ky­sei­sen kon­sult­tiy­ri­tyk­sen kans­sa ja ryh­tyi tar­peel­li­siin toi­men­pi­tei­siin asi­an sel­vit­tä­mi­sek­si.

Työ­ter­veys­lai­tok­sen te­ke­mä sel­vi­tys koos­tui ai­kuis­ten pal­ve­lui­den ter­veys­pal­ve­lui­den hen­ki­lös­töl­le suun­na­tus­ta ky­se­lys­tä ja ky­se­lyä täy­den­tä­vis­tä haas­tat­te­luis­ta. Sel­vi­tyk­seen vas­ta­si ano­nyy­mis­ti 203 ter­veys­pal­ve­lu­jen työn­te­ki­jää, jot­ka työs­ken­te­li­vät ta­sai­ses­ti eri sote-kes­kuk­sis­sa. Sel­vi­tyk­ses­tä käy il­mi, et­tä kon­sult­ti­toi­min­nan yh­tey­des­sä on esiin­ty­nyt epä­a­si­al­lis­ta käy­tös­tä.

Ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta puo­let oli ko­ke­nut kon­sult­tiyh­ti­ön toi­mes­ta vas­tuu­ton­ta työ­käyt­täy­ty­mis­tä, joka ei ol­lut hen­ki­löön koh­dis­tu­vaa, mut­ta häi­rit­si työn­te­koa. Vas­tuu­ton työ­käyt­täy­ty­mi­nen koh­dis­tui esi­mer­kik­si toi­min­ta­ta­poi­hin, vuo­ro­vai­ku­tuk­seen tai työn muu­tok­seen liit­ty­viin asi­oi­hin. Joka vii­des vas­taa­ja oli ko­ke­nut hen­ki­löön it­seen­sä koh­dis­tu­vaa var­si­nais­ta epä­a­si­al­lis­ta käy­tös­tä, joka oli tois­tu­vaa ja ai­heut­ti ter­vey­del­lis­tä hait­taa.

Työ­ter­veys­lai­tok­sen va­lit­se­mien hen­ki­löi­den haas­tat­te­lut täy­den­si­vät ko­ko­nai­suut­ta. Hy­vin­voin­ti­a­lu­een tie­dot­tees­sa to­de­taan, et­tä en­nen sel­vi­tyk­sen tu­los­ten kä­sit­te­lyä Työ­ter­veys­lai­tok­sen kans­sa on yh­teis­työs­sä vie­lä erik­seen var­mis­tet­tu, et­tei sel­vi­tyk­ses­tä tai vas­tauk­sis­ta voi­da pää­tel­lä vas­taa­jien iden­ti­teet­te­jä, toi­sin kuin Sa­ta­kun­nan Kan­san 18. huh­ti­kuu­ta jul­kai­se­man haas­tat­te­lun pe­rus­teel­la saat­toi vir­heel­li­ses­ti kä­sit­tää.

Sel­vi­tyk­ses­sä ei kes­ki­tyt­ty tii­mi­mal­liin, vaan kon­sult­tiyh­ti­ön toi­min­taan. Avoi­mis­sa vas­tauk­sis­sa kui­ten­kin ko­ros­tui, et­tä tii­mi­mal­lis­sa it­ses­sään ko­e­taan pal­jon hy­vää. Vas­taa­jat suh­tau­tui­vat läh­tö­koh­tai­ses­ti po­si­tii­vi­ses­ti ke­hi­tys­työ­hön. Tii­mi­mal­lin ke­hit­tä­mis­tä jat­ke­taan osa­na hy­vin­voin­ti­a­lu­een muu­to­soh­jel­man to­teut­ta­mis­ta.

Tie­dot­tees­sa ker­ro­taan, et­tä sel­vi­tyk­sen tu­lok­set on kä­si­tel­ty ter­veys­pal­ve­lui­den hen­ki­lös­tön, pääl­li­köi­den, joh­don ja työ­suo­je­lun kes­ken. Sel­vi­tyk­sen joh­dos­ta teh­tä­viä toi­men­pi­tei­tä kä­si­tel­lään hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la si­säi­ses­ti. Li­säk­si hy­vin­voin­ti­a­lue on pyy­tä­nyt po­lii­sia tut­ki­maan kon­sult­tiyh­ti­öön koh­dis­tu­via epäi­ly­jä tie­to­suo­ja­rik­ko­muk­ses­ta, jos­ta on teh­ty il­moi­tus tie­to­suo­ja­val­tuu­te­tul­le. Po­lii­si jat­kaa asi­an tut­ki­mis­ta omal­ta osal­taan.

Hy­vin­voin­ti­a­lue kiit­tää ter­veys­pal­ve­lui­den hen­ki­lös­töä osal­lis­tu­mi­ses­ta Työ­ter­veys­lai­tok­sen te­ke­mään ky­se­lyyn. Hen­ki­lös­töl­le on tar­jot­tu tu­ki­toi­mia ti­lan­teen joh­dos­ta. Hy­vin­voin­ti­a­lu­een tie­dot­tees­sa to­de­taan, et­tä min­kään­lais­ta epä­a­si­al­lis­ta käy­tös­tä ei hy­väk­sy­tä. Hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la on käy­tös­sä toi­min­ta­mal­li epä­a­si­al­li­sen käy­tök­sen eh­käi­se­mi­sek­si ja toi­mi­van työ­yh­tei­sön edis­tä­mi­sek­si. Häi­rit­se­vään käy­tök­seen tu­lee ai­na puut­tua, ja apua ja tu­kea on saa­ta­vil­la mo­nin eri ta­voin ja mo­nis­sa eri ka­na­vis­sa.